God is Eigenaar van mijn geld

Indra Ramdin heeft verstand van geld en ze houdt van God. Haar werk bij stichting Encour past haar dan ook als maatkostuum. Als projectleider financieel discipelschap begeleidt ze christenen anders om te gaan met hun geld. “Financiële vrijheid maakt van mensen gevers in plaats van ontvangers.”

Indra (1966) komt uit een gezin met dertien kinderen. “Bij ons thuis was het financieel gezien sober, maar wel was er altijd liefde en zorgzaamheid.” Van oorsprong is ze Hindoe. “Ik ben op tienerleeftijd christen geworden, doordat ik door anderen werd meegenomen naar een kerk. Mijn geloof houdt in dat ik een volgeling ben van Jezus en Zijn handen, stem, talent ben hierop aarde.”

Indra studeerde Fiscaal Recht in Leiden en werkte meer dan twintig jaar als belastingadviseur op verschillende kantoren. “Daar heb ik vele vaardigheden ontwikkeld in het adviseren en begeleiden van ondernemers. Integer adviseren is altijd één van mijn drijfveren geweest. In de commerciële organisaties vond ik uiteindelijk geen voldoening meer in mijn werk, omdat de focus was gericht op meer economische groei. Maar meer welvaart houdt niet automatisch meer welzijn in. Daarom heb ik besloten eruit te stappen en mij in te zetten voor een organisatie met een maatschappelijk doel.”

Waarom werd dat Encour?

“Daar komen mijn kennis en mijn ideaal op een wonderlijke manier samen. Hier kan ik met name christenen helpen de weg te ontdekken naar financiële vrijheid vanuit Bijbelse principes. Encour biedt onderwijs, begeleiding en trainingen op het gebied van vrijgevigheid, sparen, schulden en vermogensbeheer vanuit christelijk oogpunt. Op deze manier kan ik tot zegen zijn voor anderen, zodat zij op hun beurt weer anderen kunnen inspireren.”

 

Wat bedoel je precies met integer adviseren? Iemand die commercieel is gericht, kan toch ook integer zijn?

“Natuurlijk. Fiscaaljuristen moeten een soort eed afleggen  en kunnen strafrechtelijk worden vervolgd dus ze zijn wel aan regels gebonden. Maar bij het fiscaal recht heb je ook een grijs gebied en juist dan is je integriteit van belang. Ik ben voor een rechtvaardige belastingheffing maar werk niet mee aan allerlei constructies  om zo min mogelijk belasting te betalen, zoals we bijvoorbeeld bij de Panamapapers hebben gezien.” *

 

Helpt Encour alleen christenen?

“Onze cursussen richten zich op christenen en kerkleiders, maar bijbelse principes kunnen zeker ook nuttig zijn voor niet-christenen.”

 

Neem een proefabonnement

 

Kun je voorbeelden geven van die principes? Zijn deze strijdig met de huidige algemeen geldende economische beginselen?

“Uitgangspunt is dat God Eigenaar is van alles. Omgaan met geld heeft een geestelijke dimensie. Het is belangrijk de juiste financiële prioriteiten voor ogen te houden en te bepalen wanneer je genoeg hebt. In de huidige economie gaat men juist uit van het tegenovergestelde principe ‘Ik ben eigenaar van mijn geld en bezit. Geld geeft zekerheid. Het geld is door mij verdiend, dus ik mag het uitgeven zoals ik dat wil’.”

 

Dat het beter is te geven dan te ontvangen, vindt misschien niet iedereen vanzelfsprekend, ook christenen niet…

“Maar het is wel een opdracht die wij als volgelingen van Jezus hebben ontvangen. In Handelingen 20:35 staat: ‘In alles heb ik u getoond dat u de zwakken zo, door hard te werken, moet steunen, indachtig de woorden van de Heer Jezus, die immers gezegd heeft: Geven maakt gelukkiger dan ontvangen’.”

 

Hoe bereik je vrijheid op financieel gebied?

“Onbewust zitten mensen vaak vast aan hun geld. Financiële vrijheid is een doorlopend proces waarbij het van belang is te focussen op wat God wil. “

 

Hoe pas je die bijbelse principes toe in je eigen leven?

“Ik ben altijd een planner geweest en heb op jonge leeftijd in de kerk geleerd mijn tienden te geven. Door mijn opvoeding ben ik sober als het gaat om  financiën en ben ik altijd bezig met het bepalen van mijn ‘genoeg’.”

 

Wat doen cursisten na afloop wel, wat ze vroeger niet deden?

“Vaak worden ze bewuster van het omgaan met geld en gaan ze meer nadenken over het feit waarom God hun Zijn eigendom toevertrouwt. Als je meer geld per maand wilt overhouden voor bijvoorbeeld goede doelen of lange termijndromen, moet je of je inkomsten verhogen of je uitgaven verkleinen. Vaak is dat laatste makkelijker. Je totale uitgaven noemen wij de ‘cirkel van genoeg’. Als je een begroting of budget maakt, zeg je eigenlijk tegen God: ‘Here God, dit is wat ik per maand nodig heb, wilt u hierin voorzien’?”

 

Waarom willen mensen zich verdiepen in financiën?

“Hun motivatie is dat zij meer bijbels onderwijs willen krijgen; in de kerken wordt nagenoeg niet gesproken over geld. De Bijbel spreekt 2350 keer over geld, dus ik denk dat God dit een belangrijk onderwerp vindt. Daarnaast kunnen geldzorgen onze toewijding aan God in de weg staan. In Mattheus 13:22 staat: ‘Het zaad dat tussen de distels is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen, maar bij wie de zorg om het dagelijks bestaan en de verleiding van de rijkdom het woord verstikken, zodat het zonder vrucht blijft’.”                                                                                                                    Bij Encour begeleiden en trainen wij deelnemers onder meer via onze Moneylife cursus. Bovendien is een gratis leerboek beschikbaar met 2350 verzen over Gods regels over geld. Belangstellenden kunnen zich inschrijven voor een leesplan van veertig dagen dat vol staat met tips. Je kunt geld ten goede gebruiken, door het bijvoorbeeld aan de armen te geven. Maar ook ten kwade., denk aan het geld dat Judas kreeg voor zijn verraad van Jezus.”

 

U begeleidt ook vrouwelijke ondernemers…

“Ja, het is mijn verlangen om hen financieel te begeleiden, zodat ze vrijheid ervaren om te gaan ondernemen vanuit bijbelse principes. Dit idee is nog een wens. Ik zou graag een workshop willen geven over bijbels ondernemen en dan bijvoorbeeld eindigen met een kookles.”

 

Leo Polhuys

 

Neem een proefabonnement

 

 

Categorieën: Geen categorie.