Navigeren

Tijdens een bespreking over het onderwerp ‘onderweg zijn’ hoorde ik onlangs een mooie beeldspraak: een navigatieapparaat weet altijd de kortste weg te berekenen naar je einddoel. Of je nu de een afslag mist, of bewust doorrijdt en aanwijzingen negeert, het apparaat blijft je vertellen waar je heen moet. Zo is het ook met de Geest, die ons als een kompas leidt naar onze bestemming.
Ik moet denken aan het Midden-Oosten. De berichten vanuit Egypte, Jordanië, Libanon zijn zorgwekkend. Ronduit verschrikkelijk moet het in Syrië zijn. Twee jaar na het begin van de opstand hebben de media het niet langer over honderden of duizenden slachtoffers, maar over tienduizenden doden en miljoenen vluchtelingen. Tijdens een gebedsbijeenkomst vertelde een Syrische christen dat hij niet weet of er nog iemand leeft in zijn stad, in Homs.
Ik moet denken aan de situatie in Israël. Een nieuwe regering, het bezoek van Obama, de hernieuwde contacten met Turkije. Maar ook een aanhoudende stroom aanslagen, geweldsincidenten en sociale onrust. Hoop en verwachting, teleurstelling en moedeloosheid, ze wisselen elkaar in hoog tempo af.
Ogenschijnlijk weet niemand meer de uitweg. Telkens als er een kans lijkt voor toenadering of het oplossen van conflicten, wordt niet voor die weg gekozen. De aanwijzingen van de tomtom worden genegeerd. Soms bekruipt me het gevoel dat de verschillende partijen helemaal niet naar verbetering van de situatie streven. Ze lijken verschillende eindbestemmingen te hebben en zich volstrekt langs elkaar heen te bewegen.
Als ik dit op me in laat werken kan ik alleen maar wensen dat de Geest de route herberekent die ons uit de ellende haalt. Maar misschien moet ik accepteren dat het zo niet werkt.
Tijdens de vergadering over ‘onderweg zijn’ vertelde iemand dat zij nauwelijks richtinggevoel heeft, en blij is dat het navigatiesysteem de lange weg naar het einddoel in kleine, overzichtelijke stukjes knipt. Ook dat is een mooi beeld. De Geest bevrijdt ons van de fixatie op het einddoel en maakt ons tot volgelingen van Jezus, tot mensen van de Weg.

Kees Jan Rodenburg
keesjanrodenburg@maandbladreveil.nl

De auteur was ten tijde van het schrijven van dit artikel directeur Near East Ministry

Categorieën: Columns.