Tandarts Peter Koelewijn

“In mijn wachtkamer lezen ze soms uit de Bijbel”

Peter Koelewijn (48), tandarts in Amsterdam Zuidoost houdt zich bezig met mondgezondheid, maar ook met gezond zakendoen. Mensen die het wat minder breed hebben kunnen rekenen op zijn zorg en aandacht. Peter laat zich graag inspireren door Bijbelboek Spreuken “Ik lees er dagelijks in, omdat het zo’n lekker praktisch boek is.” 

Begin april spreken we Peter Koelewijn. Zijn tandartspraktijk Zuidoost zit dan al drie weken dicht. “We kunnen wel een tijdje op onze reserves teren. God heeft altijd voorzien”, zegt Peter hier zelf over. De praktijk is in 2017 uitgeroepen tot de beste praktijk van Nederland. 

Eerste stoel
Peter Koelewijn startte in 2001 als jonge tandarts met zijn ‘eerste stoel’. In de administratie stonden tussen de 1000 en 1500 patiënten. “Ik had me ingekocht in een maatschap. Inmiddels is de praktijk wel tien keer zo groot. In de beginperiode heb ik een praktijk overgenomen en onlangs weer één van een oudere tandarts die ermee stopte, maar voor de rest is de groei ontstaan door autonome groei. In 2014 kon ik in Amsterdam een tweede praktijk openen, waardoor het aantal stoelen verdriedubbelde naar zes. In 2018 groeide de praktijk naar tien stoelen. Momenteel hebben we zo’n 14.000 patiënten en ik denk aan opening van een derde vestiging in 2021.” 

Na zijn zesjarige studie voor tandarts volgde Peter een tweejarige cursus bedrijfskunde. Een studie die hem goed van pas komt. “Ik ontdekte dat ik niet alleen tandarts ben maar ook ondernemer. Het zijn twee kwaliteiten die ik goed met elkaar kan verbinden. Van ervaren tandartsen leerde ik de kunst van het ondernemen.” Aan de praktijk zijn momenteel zo’n zestig deeltijdwerkers verbonden, goed voor 25 fte. 

Gereformeerd verleden
Peter Koelewijn werd geboren in 1973 in Bunschoten Spakenburg. Hij is getrouwd met free lance violiste Alies van der Hoeven, heeft drie tienerkinderen en komt uit een Gereformeerd Vrijgemaakt nest. “Mijn hele omgeving was Gereformeerd Vrijgemaakt, niet alleen de kerk, maar ook de jeugdclub en de studentenvereniging.” Rond zijn twintigste verruilde Peter zijn woonplaats voor Amsterdam en nam hij afstand van zijn kerkelijk verleden. “Ik was door mijn jarenlange activiteiten in de kerk – die ik later ook combineerde met mijn praktijkwerkzaamheden – oververmoeid geraakt en vond het tijd voor een kerkelijke sabbatical. Ons gezin verhuisde naar Weesp. Via vrienden kwamen we in aanraking met een nieuwe gemeente, Jong en Vrij in Amersfoort. We werden enthousiast van de nieuwe dingen die we daar leerden. In 2013 hebben we een plaatselijke gemeente van Jong en Vrij in Amsterdam helpen stichten. Op mijn gereformeerde verleden kijk ik met dankbaarheid terug en tegelijk ben ik blij met de verbreding en verdieping die ik in de evangelische gemeenten heb leren kennen.” Peter verhuisde vanuit Weesp terug naar Amsterdam omdat hij de dynamiek van de grote stad miste. Momenteel is hij niet bij een kerk aangesloten. “Ik wil wel graag kerkelijk actief zijn, maar zoek nog naar een goede manier om hierin dienstbaar te zijn. Ik verzorg bijvoorbeeld wel spreekbeurten in verschillende kerken.” 

Specialismen
De tandartspraktijk ligt in Amsterdam Zuidoost, de vroegere Bijlmer, met inwoners uit zo’n 140 verschillende culturen. Peter: “Veel mensen hier beschikken maar over weinig geld en hebben geen tandarts. Toen ik met mijn praktijk begon, dacht ik: Dat moet toch anders kunnen. Het is altijd mijn droom geweest om in een wijk als deze een moderne tandartspraktijk te vestigen. De basis daarvoor is een businessplan dat ik in 2007 heb geschreven. Er waren voor mijn komst wel tandartspraktijken in Amsterdam Zuidoost, maar vaak zonder specialisme. Onze praktijk brengt diverse specialismen samen: orthodontie, kaakchirurgie (kleine ingrepen), implantologie (kunstwortels voor wie geen tanden meer heeft), kindertandarts en behandeling van tandvleesziekten. Ik wilde graag werken in een buurt waar ik ertoe doe. Mijn passie was altijd mensen beter maken. Als tandarts bied ik tandheelkunde voor bevolkingsgroepen die het nodig hebben, als ondernemer genereer ik werkgelegenheid. Dat is in lijn met wat de Bijbel zegt over sociale gerechtigheid. Door mijn werk wil ik de liefde van God voor de mensen laten zien”, aldus Peter, die zijn patiënten liever ‘gasten’ noemt. Om het bereik van de praktijk ook fysiek gezien zo groot mogelijk te maken, is deze normaliter ook ’s avonds geopend. 

Psalm 23
In Amsterdam Zuidoost wonen veel christenen, meer dan je zou denken. “Er zijn migrantenkerken, die worden bezocht door mensen uit bijvoorbeeld Nigeria of Ghana. Het komt nogal eens voor dat ik iemand uit de wachtkamer ophaal voor een afspraak en zie dat hij in de Bijbel zit te lezen. Dan zeg ik:

‘Zo, bent u aan het lezen?’
‘Ja, in de Bijbel’, luidt het antwoord, meestal in het Engels.
‘Wat leest u?’
‘Psalm 23.’
‘The Lord is my Shepherd’, zeg ik dan, waarop men verbaasd reageert:
‘Oh, u kent de Bijbel!’ 

Minderbedeelden
“De meerderheid van mijn medewerkers is overigens geen christen. Maar ze weten wel dat ik het ben. En ook dat ik op zondag weleens spreek en dat ik kerkelijk betrokken ben. Onder mijn medewerkers zijn ook moslims en mensen die niet geloven. 

In mijn werk wil ik laten zien dat ik christen ben. Zo help ik wel eens mensen als ze geen of weinig geld hebben, bijvoorbeeld mensen zonder papieren, zonder status. Sommigen worden doorverwezen door stichtingen in Amsterdam die mensen zonder status of vaste verblijfplaats helpen. Onder andere stichting Hopegivers, Leger des Heils of De Regenboog. Ook zijn er enkele voorgangers met wie ik bevriend ben, die mensen naar mijn praktijk doorverwijzen. Mijn medewerkers zien natuurlijk ook de hulp aan de minderbedeelden, maar ik vertel ze nooit dat ik dat doe omdat ik christen ben. Dat moeten ze zelf maar ontdekken. Maar sommige van mijn christelijke medewerkers getuigen vrijmoedig van hun geloof en soms zie je een baliemedewerker bidden met een patiënt.”

Zakelijk
Dit klinkt natuurlijk allemaal erg goed en sociaal, maar is dit zakelijk gezien geen risico? Peter: “Uiteindelijk gaat het maar om een paar procent van de totale omzet en het principe om mensen zonder geld toch te helpen, heeft geen aanzuigende werking, zo is gebleken. Ik geloof heel erg in het principe: wie de armen vrijgevig helpt, zal het goed gaan, zoals in psalm 112 is omschreven. Het is altijd voorspoedig gegaan met mijn bedrijf, ik ben nooit iets tekort gekomen. Elk jaar is de praktijk met zo’n twintig procent gegroeid. God heeft altijd voorzien en ook in zakelijk opzicht wijsheid gegeven. Daarom zullen we de gevolgen van de coronacrisis ook wel weer te boven komen.” 

Leo Polhuys
leopolhuys@maandbladreveil.nl

Categorieën: Geen categorie.