Verboden voor christenen

Op een bijeenkomst van de Reveil Business Club liep ik Peter van der Weerd tegen het lijf. Hij is voorganger van De Basis in Apeldoorn, een kerk voor mensen die niet gewend zijn naar een kerk te gaan. Volgens Van der Weerd moet je gelovigen buiten de deur zien te houden, want die sturen de hele zaak in het honderd. Verwonderd keek ik hem aan. Ja, ik had het goed gehoord. Als christenen zich ermee gaan bemoeien, jaag je ongelovigen de deur uit, legde Van der Weerd uit. Christenen willen gaan bepalen hoe je de bijeenkomsten moet inrichten, welke liederen je moet zingen, welke bijbelvertaling je moet gebruiken,… kortom, voor je het weet hebben ze de toko overgenomen en blijven de mensen waar het om gaat – de geïnteresseerde ongelovigen – weg.

Voor je het weet hebben ze de toko overgenomen.

Een paar weken later zat ik te lezen in ‘Onderweg’, het clubblad van de Nederlands Gereformeerde kerken. Een stukje ging over de Havenkerk in Den Haag. Die was een paar jaar geleden opgezet door een predikant uit die kringen. Een laagdrempelige kerk middenin de Schilderswijk. Geen liturgische hoogstandjes, geen ingewikkelde toestanden, gewoon bij elkaar komen, een eenvoudige boodschap en je om elkaar bekommeren. De kerk was met een mannetje of dertig begonnen en groeide als kool. Nu kwamen er vaak al meer dan 150 mensen. Maar het was niet meer zoals in het begin. Predikant Peter Strating had er geen zin meer in. Er moest van alles geregeld en georganiseerd worden. Het werd een gewone kerk en dat was toch niet de bedoeling.

Bij het allereerste begin van de kerk was het al niet anders. Paulus krijgt rechtstreeks van Jezus de opdracht om het evangelie te verkondigen aan de heidenen en het duurt maar even of de apostelen in Jeruzalem roepen hem ter verantwoording. Of hij maar even wil komen uitleggen waar hij mee bezig is.

Wat is dat toch, dat wij christenen van die bemoeials zijn? Dat we meer bezig zijn met kritisch volgen van broeders en zusters dan met de verkondiging van het evangelie? Ik heb me vroeger wel eens afgevraagd waarom Jezus nooit een kerk begonnen is, maar ik begin het langzamerhand te snappen: Hij zou direct als lid geroyeerd worden.

Johan ten Brinke
johantenbrinke@maandbladreveil.nl

De Basis in Apeldoorn trekt wekelijks vele honderden mensen die nooit naar de kerk gaan maar wel geïnteresseerd zijn in het geloof. Bent u benieuwd hoe Peter van der Weerd en zijn team hun ‘kerk voor ongelovigen’ runnen? U bent van harte welkom in Apeldoorn om kennis te maken met dit concept. Neem contact op via petervanderweerd@basis.cc

Categorieën: Artikelen.