De pastoor is hier welkom

Onze handelsgeest is niet de meest nobele, zei Herman Finkers ooit. Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Rob Loomans bijvoorbeeld, kruidenier in het Sallandse Hellendoorn.

Een doordeweekse dag bij de C1000 aan de Dorpsstraat: mensen lopen in en uit, maken een babbeltje of doen een bakkie in de koffiehoek. Boven pauzeren een paar medewerkers in een gezellige kantine. In een van de kantoren hangen zwart-witfoto’s: een jonge opa Loomans op de bakfiets, overgrootvader Loomans achter de toonbank.

Spekpannenkoeken

Rob Loomans (50) vertegenwoordigt de vierde generatie kruideniers. “Ik voel me hier als een vis in het water. Ons kent ons. Deze sfeer ademt de winkel ook. Het is ouderwets gezellig, maar er wordt tegelijkertijd ouderwets hard gewerkt. Mijn medewerkers gaan door het vuur voor mij en omgekeerd. Iedere vrijdag bak ik tussen de middag spekpannenkoeken voor het personeel en het kan zomaar zijn dat er ook een klant aanschuift. Ik wil het mensen graag naar de zin maken. Zo zit ik in elkaar.”

Verantwoord ondernemen

Zijn winkel heeft een regiofunctie. Vanuit de omliggende dorpen en buurtgenootschappen komen mensen boodschappen doen. “Een winkel moet kloppen”, aldus Loomans. “Goed gevulde schappen, een prettige ambiance, leuk personeel en het moet er schoon zijn.” Aan klandizie heeft Loomans geen gebrek, ondanks de recessie. “Ik denk dat mensen op grote uitgaven bezuinigen, zoals op auto’s of tv’s, maar niet op levensmiddelen. Schrijnende gevallen kom ik gek genoeg nog niet tegen.” Hij waakt ervoor dat producten klakkeloos in de afvalcontainer belanden. “Er wordt goed ingekocht en beheerd. Het is minimaal wat we weggooien. Sterker nog, wij hebben onlangs het Leger des Heils aangeboden dat zij de goederen, die na de laatste verkoopmogelijkheid overblijven, kunnen meenemen.”

Ik ben niet sterk praktiserend.
Maar zoals wij hier
in de winkel met elkaar omgaan,
lekker spontaan, zou dat ook
niet in de kerk kunnen?

Praten met de grote Baas

Verantwoord ondernemen, daar hecht deze kruidenier aan. “Mensen die denken dat ik geen baas heb, hebben het mis. Ik praat elke dag, voordat ik ga slapen, met de grote Baas. Wij katholieken kunnen op zo’n manier over God praten. Aan Hem heb ik verantwoording af te leggen. Ik ben een realist. Zakelijk gezien wil ik dingen zeker weten: ik handel op basis van feiten. Toch geloof ik ook, terwijl het geloof niet gebaseerd is op feiten, er zijn geen bewijzen. Het enige feit is dat we hier rondlopen. Ik ben niet sterk praktiserend. Maar zoals wij hier in de winkel met elkaar omgaan, lekker spontaan, zou dat ook niet in de kerk kunnen? Wat minder zware lezingen. Meer van deze tijd. Het geloof moet dichtbij de mensen staan. Laat de pastoor hier in de kantine koffie komen drinken, dan kan hij praten met de mensen!”

Krielkippen

Loomans heeft niet veel nodig om zich gelukkig te voelen. “Geluk is niet het vinden van meer, maar het vermogen om te kunnen genieten van minder. Klinkt gek uit de mond van een zakenman, hè? Weet je, bij mij achter het huis heb ik een paar krielkippen lopen van één euro vijftig per stuk. Op een stuk boomstam zit ik dan naar die beestjes te kijken. Gewoon kijken. Daar kan ik zó van genieten.”

Ygerne ten Brinke
ygernetenbrinke@maandbladreveil.nl

Categorieën: Interviews.