De verpakking van water

Dit voorjaar mocht ik weer een bezoek brengen aan Israël. Dit keer hebben wij het noorden wat meer bezocht en zo kwamen wij ook aan bij de plek waar de Jordaan het meer van Tiberias instroomt. Als de kamerling uit Handelingen 8 op die plek geweest zou zijn, had hij zich wel drie keer bedacht voor hij aan Philippus zou vragen: “Kijk, daar is water; wat verhindert mij gedoopt te worden?” Wat is dat een smerige plek!
Of zag de goede man door alle rommel heen toch een schone rivier met stromend, helder water? Ik heb het er in ieder geval maar niet op gewaagd.
Vreemd eigenlijk, dat wij ons zo laten misleiden door de verpakking. Wij drinken liever water uit een nieuwe, heldere, glazen fles dan uit een door de tijd en zon verschoten veldfles.
De verpakking van water maakt het water eigenlijk aantrekkelijker dan het water zelf, zo lijkt het wel.

Zo was ik ook in een natuurpark op de Golanhoogte. Wandelaars kochten daar voor flink wat shekels flesjes water bij de kiosk, terwijl om de hoek een scheve kraan gratis heerlijk koel water leverde, maar waar niemand in de rij stond om zijn veldfles te vullen.
Is de verpakking dan zo belangrijk? Lijken veel gemeentes niet op een mooie fles met fraaie etiketten en maar een beperkte hoeveelheid water? Moeten wij niet meer verlangen naar de kraan waar het echte, levende water onuitputtelijk uit komt stromen?
Het Joodse volk wilde Jezus niet kennen. De farizeeërs waren zo gehecht aan hun etiketten van tradities en status, dat ze de èchte bron van levend water niet wilden aanvaarden.
Laten wij niet in diezelfde valkuil lopen, maar net als een hert verlangen naar water dat leven geeft.

In Israël was het warm, zeg maar gerust heet. En als je dan een wandeling maakt onder die verzengende zon, dan krijg je ècht dorst. Ik wist niet dat ik zó kon verlangen naar water. En dan maakt het niet uit dat het water uit een scheve kraan komt.
Het viel mij trouwens op, hoe gemakkelijk ik kon drinken uit die scheve kraan. Maar wat scheef is in de ogen van mensen, kan wel eens dorstlessend zijn voor hen die smachten naar water.

Martien Nap
martiennap@maandbladreveil.nl

Martien is stafmedewerker Near East Ministry

Categorieën: Geen categorie.